Jak vzniká včelí jed

http://www.vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/obr-0/m29.jpgVčelí jed je produktem jedotvorné žlázy dělnic a včely k jeho tvorbě potřebují bílkovinnou stravu. Dokážou však do jedu převést i zplodiny vzniklé při invertování nektaru. Jed vytváří i včelí matka, ale používá jej jen při souboji s jinou matkou. V místě, kde do těla proniklo včelí žihadlo, za pocitu ostré bolesti vzniká otok a u citlivých osob vyrážka a bezvědomí.

 

 

 

Pomoc spočívá v odstranění žihadla odrýpnutím (vyškrábnutím) nehtem, na ránu se aplikuje mýdlo nebo cibule. Alergici potřebují okamžitou zdravotnickou pomoc. Jsou zaznamenány případy, kdy včela žihadlem zasáhla přímo cévu jinak odolného včelaře. I ten pak upadne do kratšího bezvědomí. Tvorem, který je však na účinky včelí jedu nejcitlivější, jsou samotné včely a na rozdíl od útoku na savce může včela bez obtíží své žihadlo z chitinového krunýře opět vytáhnout a mnohonásobně použít.

Zajímavostí je, že když včely snášejí nektar z ekologicky postižené oblasti (například ze skládky odpadů), je jejich med stejně „čistý“ jako každý jiný, ale škodliviny se koncentrují v jedu.

Zpracování

Včelí jed se získává dvěma způsoby. Včely se elektrickým proudem rozdráždí tak, aby začali bodat do gumové podložky. Ta je buď silnější, aby v ní uvízly celá žihadla, nebo je tenčí, aby včely pouze aplikovali jed ale žihadlo v nich neuvízlo. Jed se poté suší a použijí se jeho usušené krystalky. Pro lékařství jsou někdy potřeba celé včelí žihadla i s jedovými váčky. V tom případě se při získávání použíje již zmíněná silnější guma.

Využití

Včelí jed se používá především v lékařství. Využívá se také v alternativním léčitelství, při kterém se jeho malé dávky vpichují přímo na postižené místo.

  • léčba alergií

Složení

Jed tvoří přibližně 65 % vody, 27 % bílkovin a 8 % připadá na ostatní látky. Jed nemá stálé chemické složení, je to bezbarvá příjemně vonící látka. Včelí jed působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak, rozkládá červené krvinky, způsobuje šok a horečkovitý stav.

 

 
Složka Součásti Obsah
sušina   20 - 30 %
melittin   50 %
fosfolipáza   12 %
minimin   2 %
apamin   2 %
hyaluronidáza   2 %
MCD peptid   2 %
Ostatní quinin, secapin, procamin, teroiaoin, fosfomoneoesteráza, adolapin, lysofolipáza, histamin, dopamin, noradrenalin a další. < 1 %

You have no rights to post comments