Jak vzniká pyl
Pyl je označení pro výtrusy samčích pohlavních orgánů
rostlin. Skládá se z pylových zrn – jedná se o pohlavní buňky rostlin, které
vznikají v prašnících na tyčinkách mateřské pylové buňky. Je to velmi častý
alergen pro člověka. Včely využívají pyl jako hlavní zdroj bílkovin. Ukládají ho
do plástových buněk, kam ho udusávají úlové včelky. Slouží ke krmení larev ale
také pro výživu dospělých včel.
Zpracování
Zpracovávají se dva základní typy pylu, a to rouskovaný a plástový. Rouskovaný pyl se získává tak, že se do česna umístí destička s otvory o velikosti 4,8 mm kterými včely prolezou velmi těstě. Průlezem pak ztrácí rousky na svých nohách, které včelař sbírá. Tyto destičky (pylochyt) se do jednoho včelstva umísťuje nejdéle na 2 - 4 dny, aby včely nebyly ohroženy nedostatkem bílkovin. Na delší domu ani není možno destičky umisťovat, protože včely se po několika dnech přizpůsobí a naučí se pyl pronášet. Druhou možností je získávat pyl přímo ze včelích plástů. Používá se speciální vypichovač kterým se vypichuje pyl přímo z plástů.
Využití
Protože obsahuje pyl velké množství prospěšných látek, často se používá jako různé doplňky stravy. Někdy se též využívá v lidovém lékařství. Zkoumají se také možnosti využití pylu pro léčbu alergií nebo při léčbě problémů prostaty.
-
v lékařství se využívá k léčbě alergií
-
jako doplněk potravy pro svůj vysoký obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků
Složení
Složení pylu závisí na druhu rostlin, které se nachází v okolí včelstva. Pyl obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Složka | Obsah |
bílkoviny | 22 % |
voda | 16 % |
sporopolenin | 15 % |
tuky | 7 % |
sacharóza | 11 % |
fruktóza | 5 % |
celulóza | 5 % |
glukóza | 4 % |
škrob | 3 % |
popeloviny | 6 % |
ostatní | 3 % |