Med

Med je základním produktem včel. Celé včelstvo pracuje celý rok právě na tom, aby získalo dostatečné zásoby medu, které potřebují pro aby přežili zimu. Med je odpradávna považován za cenou surovinu. Proto byla také jeho konzumace po dlouhou dobu určena pouze pro významné osobnosti. Med a jídla z něj nemohla chybět na stole žádného krále či šlechtice. Jsou mu také připisovány léčebné a afrodiziakální účinky, které jsou uznávány dodnes. V lidovém léčitelství má med nezastupitelnou roli.

 

Včelařovo celoroční snažení a pečlivé opatrování jeho včelstev také vede k jednomu cíli. Po zakončení snůšky od včel získat svojí odměnu, kterou vidí především právě v medu. Medobraní se tak stává nejradostnější dobou včelařů. Podle místa původu a způsobu zpracování rozeznáváme mnoho typů medu.

 

Téměř všechny medy, které jsou produkovány českými včelaři můžeme s klidným svědomím označit jako pravé domácí přírodní medy. České medy můžeme považovat za jedny z nejkvalitnějších. Je to způsobeno pestrou skladbou různých rostlin, květin a stromů. Díky tomu rozeznáváme mnoho typů medů, které jsou vždy unikátní směsicí různých pylů a nektarů. Kvalita medu se určuje podle mnoha kritérií, obecně se však dá říci, že každý domácí med je kvalitní. Určitě tak doporučujeme nakupovat medy od okolních včelařů a vyhnout se průmyslovým medům v obchodech. Rychle poznáte, že jsou nejen nekvalitní, ale také mnohem dražší než med přímo od včelaře.

Složení

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Díky jeho nízkému obsahu cukru se takřka nemůže zkazit, ani se v něm nemohou usazovat a množit nebezpečné bakterie, plísně a houby. Typické složení ukazuje tabulka:

Složka

Součásti

Obsah

Voda

 

13 – 23 %

Glukóza

 

22 – 41 %

Fruktóza

 

27 – 44 %

Sacharóza

 

0,2 – 10 %

Melecitóza

 

0 – 15 %

Organické kyseliny

Citronová, jablečná, glukonová, pyrohroznová

0,2 – 1,2 %

Aminokyseliny

Prolin, fenylalanin

< 0,01 %

Enzymy

Glukozooxidáza, diastáza, kataláza, invertáza

0,1 – 0,6 %

Hormony

Acetylcholin, adrenalin,dopamin, noradrenalin

< 0,01 %

Barviva

Flavonoidy, chlorofyly, antokyany, karotenoidy

< 0,01 %

Vitamíny

B1, B2, B5, B6, C, H

0,1 %

Minerály

K, Ca, Mg, Na, Fe, Cu, Mn, Co, Zn, I, F, Si

0,1 – 1 %

Tukové látky

Estery cholesterolu, triglyceridy, volné kyseliny

0,015 %

Aromatické látky

Estery organických kyselin, acetaldehyd

< 0,01 %

Dextriny

 

0,1 – 12,5 %

Inhibiny

 

< 0,01 %