Čtení z podložky v podmetu

Poslední povinností při zazimovaní včelstev je vložení podložek do podmetu (dno úlu) koncem října nebo začátkem listopadu, prostě v době léčení včelstev. Včelař musí před zahájením proletu vytáhnout podložky z podmetu úlu. Podložky jsme na podzim vložili na dna úlu zejména ze dvou důvodů: aby se na podložce seskupily přes zimu uhynulé a na dno úlu spadlé mrtvolky včel, drobky víček medných zásob (meliva) a abychom si z jara ze stavu na podložce mohli utvořit dost jasný obraz o stavu včelstva přes zimu a při prvním průletu.


Včelařský kalendář leden

Práce včelaře v lednu: Může se zdát, že v lednu nemají včelaři se svými včelami žádnou práci. To však není úplně pravda. Včelaři nesmí zapomenout na odběr zimní měli. Odpovědný včelař také využije dlouhé zimní večeře k studiu nových (i starých) poznatků ze světa včel, které pak může zužitkovat při obhospodařování včelstev.

Mateří mřížka

Úvaha nad používáním mateřích mřížek nejen v nástavkových úlech. Výhody a nevýhody mateří mřížky při použití různě vysokých nástavků. Někdo by mohl říci, že jsme se v ošetřování včelstev vrátili po šedesáti létech zpět k americkému Demuthovi (1920) a jeho komoře s krmivem, jako receptu pro silná zimní včelstva. Snahou dnešního včelaře je optimalizace medného výkonu, což znamená maximum včel před snůškou a zábrana rojení. Mateří mřížky najdete v našem katalogu včelařských potřeb.

Výroba medoviny (medového vína) - návod

Medovina je oblíbený alkoholický nápoj jenž si můžete vyrobit i samy doma. Zajímá vás tajemství jak si medovinu vyrobit. Přečtěte si náš návod jak vyrobit dobrou medovinu? Návod pochází z Výzkumného ústavu včelařského, s.r.o. Dol. Počítá s použitím dolských kvasinek, jenž můžete koupit v našem eshopu s včelařskými potřebami. Medovinu a medová vína můžete též zakoupit i na našem webu.

Včely pomáhají zvyšovat úrodu zeleniny

Zelenina je vedle ovoce neodmyslitelným článkem racionální výživy. Užitková zahrada bez ní by vlastně ani zahradou nebyla. Na rozdíl od ovoce se už mnohem méně ví, že kvetoucí porosty většiny zelenin jsou nabídkou nektaru a pylu, včelařsky svou měrou také významné, a že včely medonosné se svou opylovačskou aktivitou mohou podílet na zvýšení úrody plodů a semen. A to v zásadě dvojím způsobem - přímo a nepřímo.

Odpařovače kyseliny mravenčí - léčení Varroázy

Ošetřovat včelstva proti varroáze až na přelomu podzimu a zimy znamená dovolit roztočům, aby poškodily tu nejcennější generaci včel - zimní včely, které zásadním způsobem ovlivní jarní rozvoj a první snůšku příští sezóny. Množení roztočů v létě můžeme výrazně omezit aplikací kyseliny mravenčí. Odpařovače i kyselinu máme v naší včelařské prodejně. Princip léčby vychází z faktu, že včely snesou mnohem vyšší koncentraci par kyseliny mravenčí než roztoči.

Včelaření a život včel v naší zemi

Již z časného jara poskytuje včelám první pastvu pyl z kočiček. Pyl je pro včely duležitý, jak mateřské mléko pro kojence. Za pár týdnů po kočičkách rozkvetou ovocné stromy v zahrádkách a podél cest, následně se pak rozprostřou se žluté plochy květů pampelišky. V květnu se zlatou záplavou rozsvítí lány řepky a rozkvetou desítky druhů volně rostoucích stromů a lučních květin. V červnu početným houbařům hučí medující les a voňavé lípy lákají pracovitý včelí národ k pastvě i v pozdních hodinách teplých večerů. Včelařství má v naší zemi dlouhou tradici. Proto Vám přinášíme včelařské potřeby a včelí produkty.

Kolik spotřebuje včelstvo zimní potravy?

Náš eshop včelařské potřeby vám přináší i aktuální a zajímavé články ze světa včelaření. Nastala zima a každý včelař si jistě říká jaká je v zimě asi tak spotřeba cukru na jedno včelstvo? V následujícím článku přinášíme včelařům poslední poznatky o zimní spotřebě zásob a informace jak zabránit smísení zbytků zimních zásob s prvním jarním medem? V článku vám přinášíme názory několika odborníků.

Propolis - přírodní včelí lék do každé domácí lékárny

Známé slovo propolis nerozlučně souvisí se včelami. Propolis je vzácná přírodní látka, kterou vylučují pupeny rostlin a stromů k ochraně před plísněmi, viry a bakteriemi. Včely tuto látku sbírají a tmelí jí mezery v úle, ale hlavně ji používají jako jedinou možnou desinfekci na plástvích a v úle. Přípravky z propolisu jsou chemicky čisté a mají rozsáhlé blahodárné účinky na lidský organizmus.

Strana 6 z 7