Biologie včely trochu jinak III.

Při práci s elektronovým mikroskopem jsem narazil na hlavě a břiše včely na otvory, které podle mne mohou, ale také nemusí mít přímou souvislost s termoregulačním systémem včely medonosné. Uvádím zde jen svou domněnku, která vychází z mých znalostí o životě včely medonosné. Nalezenými otvory jsem byl velice překvapen. Ještě větší však bylo moje překvapení, ze jsem o otvorech nic nenašel ani ve včelařské literatuře. Proto bych rád uvítal jakékoliv informace o jejich možné funkci.

Péče o skladované souše a voskové dílo - VČELAŘSKÁ PRAXE

Škody, které na voskovém díle způsobuje hmyz, jsou příčinou velkých materiálních a finančních ztrát na včelnicích. Jak vyzrát na tyto škůdce, tím se včelaři zabývají prakticky každý rok. Mezi hmyz, který považujeme za škůdce voskového díla, patří zavíječi a moli.

Stručná charakteristika základních včelích produktů - PYL.

Zrnka pylu jsou samčí pohlavní buňky rostlin. Aby se rostliny mohly rozmnožovat, potřebují dostat pyl na pestíky v květech. Hmyzosnubné rostliny využívají k tomuto přenosu hmyz. Tyto rostliny produkují více pylu, než bývá nezbytně potřeba pro dané opylení. Pyl, který je nadbytečný spolu s nektarem, se stávají lákadly, ale i odměnou pro opylovatele.

Říjen - období posledních úprav úlového prostoru včelstva před zimou a ideální čas pro ošetření fumigací

V průběhu října se činnost včelařů zaměřuje na podzimní ošetření včelstev proti varroáze.

Jak vyzimovat záložní matky

Během zimy, a hlavně při jarní prohlídce musí mnohdy včelař řešit, jak nahradit ztracenou matku. Pokud má v zásobě oddělek s kvalitní matkou, může lehce přidat celý oddělek, a tím nejen nahradit ztrátu matky, ale také posílit vyzimované včelstva. Máme-li však pěkné silné včelstvo a je potřeba nahradit jen matku, je její sehnáni problémem.

Následující rady platí i pro včelaře, kteří nechtějí navyšovat počty včelstev a zimovat oddělky s vyššími náklady pouze kvůli záložní matce. Zimovaní náhradních matek má své zákonitosti, jako je např. dostatek tepla, dostatek zásob, možné kladení matek apod.

Základní principy konstrukce úlů

Jaké jsou základní principy konstrukce úlu?

Závěs rámku je příliš velký, při pohybu plástů do stran se mění mezera mezi boční loučkou a úlovou stěnou. Obě tedy mají nevhodnou velikost. Někdy může při jedné straně dojít k propadnutí závěsu.

Co by měly splňovat nástavkové včelí úly.

Včelí úl může být hodnocen z více úhlů pohledu. Staré pořekadlo praví, že úl medu nepotí, druhá věc je, že úl je to nejdůležitější ve včelařském provozu a v životě včelstev. Pravda jako obyčejně je někde uprostřed. V podstatě úl svým prostorem a tvarem by měl vyhovovat zdravému rozvoji včelstva a včelaři by měl..

Adamcova dobra míra

Msgre. František Adamec, kněz a uznávaný včelař. Autor nejběžnější u nás používané rámkové míry, znalec úlové otázky a plemenného chovu. Od jeho narození uplyne v listopadu 150 let.

SOUTĚŽ O VYVÍJEČE SWISS BIENE

Vyrobte si vlastní vařák na vosk a inspirujte ostatní.

Soutěž o 10 parních vyvíječů od firmy SWISS BIENE. Pravidla jsou jednoduchá. Vyrobte si doma pařák na vosk za použití nějaké levné a běžně dostupné plastové nádoby. Nádoby by měla být z tuhého teploodolného plastu. Ideálně s atestem pro styk s potravinami.

Strana 2 z 6