APIVITAL® sirup je tekutý cukr na krmení včel.

Po pozitivních zkušenostech s inverty jsme se rozhodli je zařadit do stálé nabídky. Doporučujme rozhodně osobní zkušenost ...

Dočasné omezení prodeje mezistěn z důvodu nedostatku vosku.

Bohužel vlivem nedostatku vosku jsme museli razantně omezit volný prodej mezistěn. Dokud nebude mezistěn dostatek bude u položek v eshopu svítit nápis vyprodáno.

Řešení nejrůznějších dílčích problémů

Včelař se každý den může u svých včelstev potkat s nečekanými problémy, které je ale potřeba řešit rychle a efektivně. Níže pro Vás máme sepsáno několik problémů, se kterými se běžně setkáváme, ale ne každý včelař ví, jak tyto problémy efektivně řešit.

Ruční lis na mezistěny - zkušenosti uživatelů.

Válce na lisování mezistěny si v minulosti zakoupila již řada zákazníku. Podle zpětné vazby zjišťujeme pozitivní ohlasy a proto vznikl tento článek kde se s Vámi podělíme o nějaké reference.

Co vše musí včelař udělat

Mezi úkony včelaře nepatří jen registrovat svá aktuální včelstva, zimovat je a vytáčet jejich med, patří sem také praktiky méně časté, avšak o nic méně potřebné pro chov kvalitních včelstev (například plodová zkouška, množení včelstev, spojování včelstev, jarní prohlídka, výměna matky, přesun včelstev a řešení nejrůznějších specifických problémů).

Sleva na úly, nástavky, dna i víka.

Dílna již jede na plné obrátky, aby jsme byli zásobení na další sezónu. Expedice již nyní nestihá a proto jsem pro Vás nachystali akci 10 + jeden zdarma na úly a některé jejich komponenty pokud si pro zboží dojedete osobně na naši nově zrekonstruovanou včelařskou prodejnu.

Přenášení vody do úlu

Včely do úlu nenosí pouze pyl, nektar nebo medovici. Přinášejí s sebou i velké množství vody. Zdrojem vody pro včely je dnes nejčastěji včelařská napáječka, kterou včelky začnou hledat hned při prvních výletech z úlu z jara. Bylo by ale mylné domnívat se, že o vodu se včely zajímají jen zjara. Hledají ji po celý rok a to až do konce podzimu. Potřeba vody je přitom přímo úměrná plodování včel. Včely o vodu ztrácejí zájem jen ve chvílích, kdy probíhá snůška nektaru. Ale jakmile doba nektaru přejde, jdou včely zase po napáječce.

Bludy a mýty o včelařství

Včelařství, podobně jako každý jiný obor, má několik svých pravidel, zásad a domněnek, které se mezi včelaři tradují. Ale přitom jsou některé chybné a milné. Zvláště pak začátečníci se na nich mohou nachytat a pokazit jim start se včelařením. Pojďme tedy několik zásadních bludů ohledně včelařství a včelařských potřeb vyvrátit.

Krmení včel

Protože většina včelařů chová svá včelstva především pro jejich med, který je jim odebrán ke konci sezóny, je nutné včelám poskytnout nějaké náhradní zásoby, aby během zimního období příliš nezeslábly. Tomu říkáme zakrmení. Pak ovšem také dodáváme včelám nějaké námi vytvořené zásoby v případě, že se včelstvem nějak výrazněji manipulujeme, či pokud se ukáže, že na jaře nemá dostatek zásob. Tomu říkáme přikrmování či podněcování. I při krmení včel budeme potřebovat rozličné včelařské potřeby, od těch nejjednodušších až po moderní systémy.

Strana 4 z 7