Tento produkt se již neprodává.

Digitální regraktometr ApiDigit

Přenosný digitální refraktometr pracuje na bázi mikroprocesoru s laboratorní přesností. Jednoduché a přesné měření za využití indexu lomu (RI), měří primárně koncentraci vody v roztocích plus další řadu parametrů. Jednoduché ovládání s automatickým měřením, automatickou kompenzací teploty s velkým displejem pro odečítání výsledků. Tímto refraktometrem lze měřit celou řadu kapalin, např. víno, mošty nebo slané roztoky. Používá se i v automobilovém průmyslu pro měření technických náplní automobilů nebo např. ve zdravotnictví pro měření moči. U medu lze měřit následující veličiny:

Stupeň Brix (Brix)

Stupně Brix (symbol °Bx) se používají při měření poměru hmotnosti cukru (sacharózy) a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. Měří se buď sacharimetrem, který měří hustotu kapaliny, nebo snadněji refraktometrem. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.

Množství vody v medu (Water)

Pro měření medu nejdůležitější ukazatel, který udává množství vody v medu. Voda je měřena pomocí indexu lomu světla, udávaná v % poměru k celkovému množství. Tedy pokud naměříte hodnotu např. 15,8%, pak 100 ml medu obsahuje 15,8 ml vody.

Stupeň Baumé (Be)

Stupnice Baumé (stupnice pro měření hustoty kapalin) se používá především ve francouzsky mluvících zemích (v roce 1768 ji vyvinul francouzský lékárník Antoine Baumé) a ve Španělsku. K měření cukernatosti se používá především při měření cukernatosti vinných hroznů i ostatních ovocných šťáv, k měření specifické hmotnosti například v pivovarnictví. Zajímavostí této stupnice je to, že pro výpočet specifické hmotnosti kapalin se používají dva různé vzorce - jeden pro kapaliny hustší než voda a druhý pro kapaliny řidší než voda.

Index lomu světla (Refractive Index)

Index lomu světla je u medu závislý převážně na obsahu vody a teplotě. Sleduje se obvykle při teplotě 20°C a to s ohledem na krystalizaci při pokojové teplotě. Z indexu lomu je možno vypočítat sušinu (S).

You have no rights to post comments